ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ε: Μέχρι ποια ηλικία μπορεί ένας ενήλικας να κάνει ορθοδοντική;
Α: Δεν υπάρχουν ηλικιακά όρια στην ορθοδοντική.
Ε: Επηρεάζεται η ομιλία με κάποια από τις μεθόδους που εφαρμόζονται στους ενήλικες;
Α: Οι ακίνητοι μηχανισμοί δεν επηρεάζουν καθόλου την ομιλία διότι εφαρμόζονται στην εξωτερική πλευρά την δοντιών και δεν έρχονται σε επαφή με τη γλώσσα. Οι νάρθηκες εκτείνονται μεν και στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών, είναι όμως τόσο λεπτοί  (έχουν περίπου μισό χιλιοστό πάχος), ώστε η ομιλία ακόμη και αν επηρεαστεί ελάχιστα, επανέρχεται πλήρως μετά τις πρώτες μία με δύο ημέρες.
Ε: Σε ποιές περιπτώσεις αντενδείκνυται μία ορθοδοντική θεραπεία;
Α: Σε ασθενείς με κακή στοματική υγιεινή αντενδείκνυται η εφαρμογή ακίνητων μηχανισμών, που θα κάνουν ακόμη πιο δυσχερή τον αποτελεσματικό καθαρισμό των δοντιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις προτιμάται η χρήση ναρθήκων, που αφαιρούνται στο φαγητό και στο πλύσιμο των δοντιών.
Επίσης, η ορθοδοντική μετακίνηση των δοντιών πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή όταν συνυπάρχει μειωμένη οστική στήριξη (περιοδοντική νόσος) και πάντα σε συνεννοήση με το θεράποντα οδοντίατρο/περιοδοντολόγο.
Ε: Μπορούν με τους ορθοδοντικούς νάρθηκες να αντιμετωπιστούν όλα τα περιστατικά;
Α: Όπως όλες οι θεραπευτικές μέθοδοι στην ιατρική, έτσι και οι νάρθηκες έχουν τις ενδείξεις και τους περιορισμούς τους. Όσο περισσότερα είναι τα δόντια που χρειάζονται διόρθωση και όσο μεγαλύτερες οι απαραίτητες μετακινήσεις, τόσο πιο πολύπλοκη και χρονοβόρα γίνεται η θεραπεία. Παράλληλα, η ραγδαία εξέλιξη της μεθόδου αυτής τα τελευταία χρόνια την καθιστά όλο και πιο αποτελεσματική, με αποτέλεσμα να μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά το σύνολο σχεδόν των ορθοδοντικών προβλημάτων ενός ενήλικα.
Ε: Πόσο μπορεί να διαρκέσει μία θεραπεία για έναν ενήλικα;
Α: Ένα απλό περιστατικό όπως το κλείσιμο ένος μικρού κενού (διαστήματος) ανάμεσα στα άνω πρόσθια δόντια  ή η διόρθωση στροφής ενός δοντιού μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα σε 3-4 μήνες. Αντιθέτως, σύνθετες περιπτώσεις όπως μετά από εξαγωγές μονίμων δοντιών μπορεί να απαιτήσουν 18-24 μήνες.
Ε: Ποιό είναι το συνολικό κόστος μίας ορθοδοντικής θεραπείας για έναν ενήλικα;
Α: Εξαρτάται από τον απαιτούμενο χρόνο θεραπείας και τη θεραπευτική μέθοδο που θα επιλεγεί και κυμαίνεται αδρά μεταξύ 1500 και 4000 ευρώ. Σε αυτές τις τιμές συμπεριλαμβάνονται τα υλικά, το έξοδα του εργαστηρίου, η αμοιβή το ιατρού καθώς και η παρακολούθηση του ασθενούς για τουλάχιστον 2-3 χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας για τον έλεγχο και τη συντήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.